Αρχική Σελίδα

Το χωριό

Ιστορία
Οι κάτοικοι
Δραστηριότητες
Θέματα
Απόψεις
Φωτογραφίες
Χάρτες
Πηγές
Επικοινωνία
 

 
Πυρκαγιές 2007

     Δυστυχώς η περιοχή μας δεν γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις σε όλη τη χώρα το καλοκαίρι του 2007. Το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιουλίου πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Ακροκορίνθου, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την τοπική χωματερή. Λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε καίγοντας καλλιέργειες, θαμνώδεις εκτάσεις και πεύκα. Έφτασε μέχρι το κάστρο του Ακροκορίνθου και όλη τη νύχτα έκαιγε αφού ήταν δύσκολο να επέμβουν τα πυροσβεστικά μέσα.

     Την επομένη το πρωί η ένταση των ανέμων υποχώρησε και η πυρκαγιά φάνηκε να τίθεται υπό έλεγχο. Λίγο μετά το μεσημέρι όμως ανέκαμψε και συνέχισε να καίει εκτάσεις στην περιοχή μεταξύ Μαψού, Σπαθοβουνίου και Ακροκορίνθου, καταφέρνοντας να περάσει και στην άλλη πλευρά της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης. Οι δυνατοί άνεμοι δυσχέραναν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, και η φωτιά συνέχισε ανεξέλεγκτη την πορεία της με κατεύθυνση νοτιοανατολικά. Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο Μαψό κινδύνεψε από τις φλόγες και εκκενώθηκε, αλλά ευτυχώς οι ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό. Όλη τη νύχτα το δάσος της περιοχής και στις δύο πλευρές του βουνού είχε αφεθεί στις διαθέσεις της πύρινης λαίλαπας.

     Την Πέμπτη πια, παρά το γεγονός ότι μπόρεσαν και πάλι να επιχειρήσουν τα εναέρια κυρίως πυροσβεστικά μέσα (καθώς τα επίγεια ήταν ελάχιστα αποτελεσματικά), οι φλόγες κατάφεραν να κάψουν σχεδόν ολοκληρωτικά το δάσος του Γκα από τη μια πλευρά του βουνού, και να πλησιάσουν επικίνδυνα το χωριό Μαψός από την άλλη. Ευτυχώς η φωτιά προσπέρασε και δεν προκάλεσε καταστροφές στο χωριό. Πέρασε όμως με ευκολία και στην άλλη πλευρά της ΠΕΟ Κορίνθου - Άργους και κατευθύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς το δάσος της Φανερωμένης. Οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την παιδική κατασκήνωση της περιοχής, και έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χωριά Χιλιομόδι και Αθίκια. Το μέτωπο είχε επεκταθεί, και με την πορεία που ακολουθούσε η φωτιά, αν περνούσε το δάσος της Φανερωμένης, θα εξαπλωνόταν εύκολα στο δάσος των Αθικίων και στη συνέχεια στο απέραντο και καταπράσινο δάσος του Σοφικού. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ευτυχώς αυτό επετεύχθη τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής, αν και συνέχισε να σιγοκαίει και την επόμενη ημέρα.

     Η φωτιά αφού έκαψε μέρος του δάσους πίσω από τον Άγιο Αθανάσιο, προς την πλευρά του Χιλιομοδίου, σταμάτησε κοντά στην Καμαρέτα. Είχε διανύσει απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, από τον Ακροκόρινθο μέχρι την Καμαρέτα, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια οικολογική και αισθητική καταστροφή...

Πίσω

 

 

Αρχική Σελίδα | Το χωριό | Ιστορία | Οι κάτοικοι | Δραστηριότητες | Θέματα | Απόψεις | Φωτογραφίες | Χάρτες | Πηγές | Επικοινωνία

Copyright 2008 - Athikia2008