Αρχική Σελίδα

Το χωριό

Ιστορία
Οι κάτοικοι
Δραστηριότητες
Θέματα
Απόψεις
Φωτογραφίες
Χάρτες
Πηγές
Επικοινωνία
 

 
Βιομηχανική περιοχή Γκα

Εδώ και αρκετά χρόνια, στην περιοχή του Γκα (διασταύρωση Αθικίων επί της Π.Ε.Ο Κορίνθου - Άργους σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό) λειτουργούν κάποιες βιομηχανικές μονάδες. Η παρουσία τους εκεί ήταν χρήσιμη αρχικά καθώς προσέφεραν θέσεις εργασίας στους ντόπιους, φθηνές πρώτες ύλες για οικοδομικές εργασίες και μια αισιόδοξη αίσθηση εκσυγχρονισμού του τόπου.

Μετά από 30 περίπου χρόνια όμως, η κατάσταση στην περιοχή δείχνει δραματικά να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Έχει καταστραφεί ένα μεγάλο τμήμα του βουνού, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του τοπίου, την εξαφάνιση της πανίδας και την απώλεια της φυσικής ομορφιάς. Καθημερινά το περιβάλλον μολύνεται και εκπέμπονται ρύποι. Κάθε πρωί, ο Γκας καλύπτεται από ένα σύννεφο σκόνης και επικίνδυνες ουσίες διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας την υγεία όσων εργάζονται και διαμένουν στην περιοχή. Σε ημέρες που επικρατεί άπνοια, το σύννεφο αυτό φτάνει μέχρι το χωριό του Σολωμού. Οι τοπικές καλλιέργειες έχουν χάσει την αποδοτικότητά τους, αφού ο ήλιος κρύβεται, ο αέρας είναι μολυσμένος και σωματίδια σκόνης επικάθονται στα φύλλα των φυτών. Παράλληλα μολύνεται και ο υδροφόρος ορίζοντας, σε μια περίοδο έντονης λειψυδρίας. Επιπλέον, επί πολλά έτη οι εκρήξεις συγκλόνιζαν την περιοχή, γίνονταν έντονα αισθητές μέχρι και τα Αθίκια (σε απόσταση 5 χιλιομέτρων) και έχουν προκαλέσει δομικές ζημιές σε κτίσματα, ιδιαίτερα της γύρω περιοχής. Την απελπιστική αυτή κατάσταση ήρθε να συμπληρώσει η ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους του Γκα, στην πυρκαγιά του 2007.

Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα όριο στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και την αλόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, διαφορετικά σύντομα θα βιώσουμε οδυνηρές συνέπειες. Ας σταματήσει επιτέλους η υποβάθμιση της περιοχής και η δυσφήμιση του τόπου μας. Ας σεβαστούμε την φύση και ας προστατέψουμε την υγεία μας. Είμαστε σίγουροι ότι στη σύγχρονη εποχή μπορούν να βρεθούν και να εφαρμοστούν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του προβλήματος. Η ακεραιότητα του περιβάλλοντος και η ομορφιά του τόπου μας πρέπει να διαφυλαχτούν, σαν κληρονομιά από τις προηγούμενες γενιές και δώρο προς τις επόμενες, ώστε να συνεχίσει να έχει ζωή το χωριό μας. Αρκεί να υπάρξει ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και καλή διάθεση από όλες τις πλευρές.

     Αν δεν σας αφήνει αδιάφορους η παραπάνω κατάσταση, στείλτε μας email με την άποψή σας.

Πίσω

 

 

Αρχική Σελίδα | Το χωριό | Ιστορία | Οι κάτοικοι | Δραστηριότητες | Θέματα | Απόψεις | Φωτογραφίες | Χάρτες | Πηγές | Επικοινωνία

Copyright 2008 - Athikia2008